Friday, August 28, 2009

Sagu gula melaka

Selamat Datang ke Dapur Maklang






Paling senang nak buat, tapi paling sedap

bahan2:

1 tin susu cair


1 cawan sagu mata ikan
2 cawan air
sedikit garam



1 ketul gula melaka
1 elai daun pandai
1 cwan air


Caranya:

1. Cuci sagu mata ikan dan kemudian masukkan kedalam periuk bersama 2 cawan air. Diatas api yang kecil, kacau sagu mata ikan sehingga kembang. Sekiranya air tidak mencukupi. tambah sedikit lagi. Masukkan secubit garam untuk menjadikan nya berasa agak lemak.

2. Apabila sudah kembang, angkat kan dan masukkan kedalam beberapa bekas kecil.

3. Masakkan gula melaka/ gula kerek dalam periuk lain bersama dengan daun pandan.

4. Tuangkan 2 sdb air gula kedalam bekas sagu tadi bersama dengan susu..

5. Sedap kalau dimakan sejuk...Tapi memang mudah dan cepat siapnya



Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments