Tuesday, April 7, 2009

Sotong masak kicap

Setengah orang tak pernah makan sotong masak kisap. Macam maklang jugak. Mula makan sotong masak kicap, bila arwah mak mentua yang masak. Sedap rupa2nya ye....


Meh cuba...





Bahan2nya:




a.
1 labu bawang dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 biji lada merah dihiris
1/2 inci halia dihiris

b.
1/2 kg sotong bersihkan. Kalau sotong besar sangat hendaklah dibelah sotong itu dan dikelar2kan supaya tidak liat. Kalau kecik2 sangat, masak sekor2 pun boleh.
1 sdt kunyit serbuk
1 sdb lada kering yang telah di blend

c.
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan kicap masin
1 cawan air asam jawa ( jangan terlalu pekat)


d.
minyak untuk menumis


caranya:

1. Panaskan minyak.
2. Goreng kan sotong dengan bahan b hingga agak masak. Angkatkan.
3. Tumis bahan hirisan hingga naik bau.
4. Masukkan bahan c hingga mendidih dan masukkan sotong. Biarkan sebentar dan bolehlah diangkat.





Selamat Datang ke Dapur Maklang









Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments