Tuesday, August 4, 2009

Sambal kari udang

Selamat Datang ke Dapur Maklang


Salam semua,


Hari ini makan sambal kari udang pulak. Tak tau nak masak apa, maklang hentam , kasi kari kat udang. Syukur selamat semuanya...





Bahan2:

1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan

1 labu bawang besar di hiris
2 tangkai lada merah di hiris
4 sudu besar rempah kari
1 biji tomato dipotong panjang
2 kpg asam gelugor
1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
i pelepah daun kari
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak untuk menggoreng

Bahan untuk dikisar:

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia


Caranya:

1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.








Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments