Ini sebenarnya lauk untuk nasi berlauk.
Bahan2:
3 ulas bawang merah di tumbuk
5 ulas lada merah di tumbuk
1 biji kelapa diambil santannya
cili hijau atau cili padi di hiris.
4 keping asam keping
sedikit kunyit hidup ( ditumbuk) atau kunyit serbuk dan sedikit garam
4 x 4 inci lengkuas di ketuk
Caranya:
1. Ikan tongkol yang di toskan tadi, di masak bersama bawang merah dan lada merah yang telah ditumbuk/ blend bersama lengkuas dan asam keping. Letakkan sedikit santan serta kunyit.
2. Apabila telah mendidih, masukkan santan selebihnya berserta cili pada/ cili hijau dan biarkan mendidih lagi. Angkat dan boleh dimakan dengan nasi panas.
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
0 comments