Saturday, July 14, 2007

Popiah Vietnam

Selamat Datang ke Dapur Maklang










1/2 biji kobis dihiris

2 biji carrot dihiris

1/2 biji sengkuang sederhana besar dihiris

sebungkus ayam cicang

10-15 cili padi di hiris

sebungkus su'un

sebiji bawang besar yang dipotong dadu

3 ulas bawang putih ditumbuk/ blend

sedikit garam

2 bungkus kulit popia

sedikit minyak masak

Caranya:


1. Mula2, panaskan minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

2. Masukkan ayam cincang yang telah dicuci dan di toskan.

3. Masukkan carrot dan sengkuang. Bila sengkuang dan carrot dah agak lembut masukkan kobis, suun, cili padi dan garam sedikit.

4. Jangan biarkan sehingga sayuran terlalu masak. Angkat dan toskan supaya tidak berair apabila di bungkus.

5. Bila siap dibungkus, gorengkan. Popia ini sedap di makan dengan cili sos.





Kobis dan sengkuang yang di hiris


Hirisan kobis


Cili padi ni sekejap lagi kena potong halus2



Suun yang telah di rendam dan di toskan


Tumisan bawang besar, bawang putih dan ayam cincang


Siap dah....Sekejap lagi boleh dibungkus.


Letakkan 1-2 sudu besar campuran sayuran yang telah ditoskan seperti didalam gambar. Dan dibungkus ketat. Untuk nak lekatkan bungkusan itu, campurkan sedikit tepung dengan sedikit air. Campuran hendaklah agak pekat.


Popiah yang siap dibungkus..











Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments