Monday, July 23, 2007

Laksa Johor

Bahan ulaman
Laksa Johor
Selamat Datang ke Dapur Maklang


Laksa Johor

Bahan2nya:

Bahan A untuk dimesin halus

10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1/2 cawan udang kering


Bahan B:

1.5 kg ikan kembong/ tenggiri/ parang/ selayang direbus dengan sedikit air dan asam keping. Kemudian ambil isi ikan dan di mesin sehingga halus ( campurkan dengan sedikit air rebusan supaya senang diblend). Tulang2 dan kepala ikan juga diblend (asing dari isi) dengan air rebusan ikan tadi dan diperahkan. Ambil airnya.

Bahan C:

5-6 sudu besar rempah kari ikan ( kalau ada rempah laksa lagi sedap)
2 pelepah daun kari
1-2 biji bawang merah di mayang

Bahan D:

Asam keping, garam dan gula
Santan dari 1 biji kelapa
1 bungkus spaghetti yang di rebus. Jangan terlalu lembut sebab tak sedap nanti!
Santan dari 2 biji kelapa ( kalau tak pun guna santan kotak aje- 2 kotakkecil sudah memadai)
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik

Ulam-ulaman
1-2 biji timun dibuangkan kulitnya. Kemudian potongkan keliling timun dibahagian yang keras (nipis2)macam membuat satu bulatan. Kemudian gulungkan isi timun tadi dan dihiris halus
2 ikat daun kesom,dibuangkan tangkai dan di hiris halus
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 paket lobak asin dipotong dadu
Daun selasih dihiris halus
50 sen taugeh dibuang ekornya
15 biji limau kasturi dibelah 2 dan dibuang bijinya
Sambal belacan ( Tumbukkan lada merah , cili padi dan belacan. Lebihkan belacan dan letakkan sedikit gula dan garam)


Cara2nya:

1. Mula2 tumiskan bawang dahulu (bahan C). Bila dah agak brown masukkan daun kari dan kemudian masukkan bahan A. Kemudian masukkan pula kari ikan dan sedikit air dan digoreng sehingga naik minyak. Masukkan sedikit air supaya tidak hangus.

2. Masukkan santan dan isi ikan tadi berserta air rebusan ikan.

3. Masukkan kerisik.

4. Terakhir baru masukkan asam keping, garam dan sedikit gula untuk perisa.

5. Masakkan atas api yang perlahan sehingga naik minyak. Sedap di makan jika kuahnya sudah bermalam.

Biasanya laksa Johor ni dimakan dengan tangan. Oleh itu kuahnya hendaklah agak pekat sedikit.






Semuga mendapat manafaat dari blog ini.
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments