Bahan2nya:
2 ekor ikan tilapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar sos tomato
1 biji lada hijau dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sepokok daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
Ikan tilapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.
Goreng ikan tilapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik
Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
Tumiskan sos tomato sebentar dan kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.
Masukkan sedikit garam.
Apabila telah mendidih curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan daun bawang jika suka.
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Semua mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
2 ekor ikan tilapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar sos tomato
1 biji lada hijau dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sepokok daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
Ikan tilapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.
Goreng ikan tilapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik
Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
Tumiskan sos tomato sebentar dan kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.
Masukkan sedikit garam.
Apabila telah mendidih curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan daun bawang jika suka.
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Semua mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
0 comments