Saturday, November 11, 2006

Creampuff Asik


Creampuff Asik
Bahan :
120gm butter cup
255ml air
1/2 sudu teh garam halus
145gm tepung high protein
1/2 sudu makan gula
4 butir telur

Cara :
Masak air + gula + garam + butter. setelah butter leleh masukan tepung sedikit demi sedikit, kacau sampai adunan tdk melekat di panci.ketepikan sampai agak suam.setelah agak suam, mixer adunan dan masukan telur satu persatu.masukan adunan dalam piping bag dan gunakan nozzle bintang size yg paling besar.buat melingkar (bulat) diatas loyang.bakar selama 10 menit dengan suhu 200C dahulu, kemudian turunkan suhu ke 180C dan bakar lagi selama 20 minit atau shingga kekuningan.selama membakar,pintu oven tdk boleh dibuka. kalau creampuff sudah masak,biarkan dulu sekejap dalam oven sekitar 5minit baru dikeluarkan agar creampuff tidak kempes kembali.gunakan gunting ketika membelah creampuff. semprotkan lemon filling /vla hidangkan. (utk anak2 biasanya dihias dengan buah gula etc)

Lemon filling :
450ml air dicampur dengan susu pekat kira 8 sudu makan
3 sudu makan custrad powder
1 sudu makan serbuk nutrisari rasa lemon(serbuk nutrisari adalah serbuk minuman rasa lemon yg hanya dijual di indonesia.boleh gantikan dgn 1 atau 2 sudu makan sunquick atau perisa lemon lain yg disuka)

Cara :
masak air yg sudah dicampur dengan susu pekat,kacau shingga rata.kalau masih terasa kurang manis boleh tambahkan sedikit gula.masukan serbuk nutrisari/sunquick/atau perisa yg disukai. cairkan tepung custard dengan sedikit airsejuk didalam mangkuk kemudian tuang dalam adunan air dan susu tadi.kacau terus sehingga pekat. sejukkan.

selamat mencuba .....

0 comments