Saturday, December 13, 2008

Cream Caramel Bercoklat



Selamat Datang ke Dapur Maklang



Bahan2:



1 tin susu pekat ( yg tinggi tu)
6 biji telor ayam
1.5 tin air
1 sdt vanilla
2 sudu besar tepung kastad
2-3 sdb coklat chip
2sdt koko ( kalau nak campur 1 sdt nescafe pun lagi sedap)
1/2 cawan gula hangus ( dari 1.5 cawan gula pasir) = tapi maklang guna maple syrup jer...lagi mudah dan sedap!

Cara:
1. Tuangkan gula hangus dalam loyang.

2.Campurkan semua bahan dan dikacau sehingga rata. Masukkan kedalam loyang 8 inci.

3.Kukus selam lebihkurang satu jam. Bila telah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Kuih ini sedap di makan sejuk!





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Friday, November 14, 2008

Kerabu sayur


Selamat Datang ke Dapur Maklang

Ini adalah kerabu kesukaan Cik abang, in facr apa aje kerabu asal sedap...memang dia suka.

Bahan2:

Bahan A:
1 ikat pucuk paku direbus dan dihiris
1 ikat daun kesom dihiris
1 mangkuk taugeh dibuang ekornya
6 batang kacang panjang dihiris 1/4 inci tebal
6 batang kacang botol dihiris 1/4 inci tebal

Bahan B:
4 ulas lada merah
4 ulas cili padi
sebesar ibujari belacan
sedikit garam dan gula

Bahan C:
Semangkuk santan pekat dididihkan sebentar

Bahan D:
1 labu bawang besar dihiris dan dibakar sehingga layu

Bahan E:
Kerang rebus secawan
2 sdb kerisik

Caranya:

1. Bahan B dikisar sehingga lumat.
2. Campurkan semua bahan dan dikacau sehingga rata.
3. Masukkan dalam peti ais sebelum dimakan bersama nasi. Boleh juga diperah sedikit air limau kasturi jika mahu.








Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Sotong goreng lada putih


Selamat Datang ke Dapur Maklang


Bahan-bahan:

1/2 kg sotong dibersihkan dan di potong. Sekiranya sotong agak besar, hendaklah dibelah dulu kemudian dikelar2 di bahagian dalam supaya tidak liat apabila di makan

1 labu bawang merah di hiris agak tebal
3 ulas bawang putih di hiris
1 biji lada merah di hiris
1/2 inci halia di hiris
1 sudu kecil lada putih
1/2 sudu kecil gula
garam secukup rasa
1/2 biji lada benggal

sedikit minyak untuk menumis


Caranya:

1. Panaskan minyak
2. Masukkan bawang putih dan di goreng sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong serta lada putih. Goreng separuh masak
4. Masukkan bahan2 lain dan goreng sebentar lagi sehingga agak kering.
5. Angkat da n bolehlah di makan.







Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Thursday, November 13, 2008

Siput Sedut Goreng


Selamat Datang ke Dapur Maklang


Lama dah tak updet blog ni...

Hari ini maklang nak letak resepi siput sedut pulak. Memang kesukaan Maya dan anak2 lain. Maklang pulak kena puasa makan siput ni... kolestrol I tinggi melambung!

Bahan2:

1kg Siput sedut dipotong belakangnya dan dibersihkan

Bahan a:

8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/4 inci halia
6 batang laga kering ( jika mahu pedas tambah kan lagi)

Bahan B:
3 batang serai dititik
3 sd besar tomato sos
3 sd besar cili sos
3 sd besar sos tiram
sedikit gula dan garam

minyak untuk menumis.

1. Kisar bahan A sehingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga garing
3. masukkan bahan B, kacau sehingga sebati.
4. Masukkan siput dan sedikit air agak2 menutupi siput.
5. Goreng sehingga agak kering.
6. Angakat dan boleh lah di makan!








Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Sunday, September 7, 2008

Nasi Goreng Tanak

Selamat Datang ke Dapur Maklang

Nasi Goreng Tanak


















Bahan A:

3 tin beras


Bahan B:

Dikisar semuanya:

2 ulas lada merah
2 ulas lada hijau
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Bahan C:

Isi ayam dipotong kecil2
7-8 ekor udang dibuang kulitnya
4-5 ekor sotong di hiris
100 g daging di potong nipis2
Sedikit fish ball dan fish cake
Beberapa biji telur burong puyuh yang telah di rebus.

Bahan D:

Bunga kobis dipotong kecil
Cendawan butang di potong 4
½ cawan sayur campur

Bahan E;

Stok ayam/ kiub pati ayam ( maklang tak suka guna ni…so tak gunalah…resepi asal ada)
Daun pandan
Air mengikut sukatan beras

Sedikit minyak untuk menumis


Caranya:

1. Panaskan minyak kemudian tumis bahan B.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan bahan C. Banyaknya bahan ini bolehlah kita agak2. Kalau suka makan banyak lauk, letak banyak2 isi2 ayam, daging dan sebagainya.
3. Apabila daging telah agak empuk, masukkan air untuk nak masakkan nasik. Masukkan juga daun pandan.
4. Bila air mendidih, masukkan beras. Letakkan sedikit garam mengikut rasa.
5. Apabila nasi sudah hampir masak, masukkan bunga kobis, cendawan dan sayur campur. Masukkan juga telur burung puyuh.
6. Apabila nasi dah masak, boleh di makan dengan keropok atau ayam berempah… atau telor goreng, salad dan sebagainya…selamat mencuba!






Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Tuesday, July 22, 2008

Oreo Cheesecake


Selamat Datang ke Dapur Maklang


20hb July yang lepas maklang ada buatkan Along Cheesecake. Sempena hari jadi dia yg ke 15. Dia mulanya nak maklang buat Mud Cheesecake, tapi maklang tak berapa suka. Muak bebenor sebab banyak sangat cokelatnya! So, Cik Abang pun kata, buat aje Cheesecake biasa. Maklang belek2 buku, jumpa yang ini. Sedap wei...


So,
bahan2nya:


14 keping oreo ( kalau ada cream pun tak pe), di pecahkan dan dikisar halus. Campurkan dengan 2 sdb butter yang telah dicairkan. Gaulkan rata dan tekan dalam springfoam berukuran 8 inci. Bakar selama 10 min dan diketepikan.

Bahan A:
750g cream cheese
130g gula
Bahan B:
3 biji telor ayam

Bahan c:
200ml whipped cream ( yang dalam kotak tu)

Bahan d:
15 keping oreo di potong 4
1 sdt vanilla
1 sdb tepung jagung

Caranya:
1. Pukul bahan A hingga sebati dan kembang
2. Masukkan telor satu persatu dan pukul.
3. Masukkan whipped cream dan pukul lagi.
4. Terakhir masukkan oreo yang telah di belah
5. Gaul rata dan tuangkan kedalam acuan tadi.6. Boleh juga dihiaskan dengan Oreo di atas kek, dirikan biskut tu. Kalau dibaringkan susah nak potong...maklang baringkan , masalah nak potong!
6. Bakar secara ben marie ( macam yang maklang tulis kat resepi bluberry cheesecake tu) selama 50min. Selepas itu biarkan kek didalam oven selama 1 jam dengan pintu oven sedikit terbuka. Bila dan sejuk, masukkan kedalam peti ais selama 5 jam sebelum dihidangkan.


InsyaAllah jadik....





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Tuesday, July 8, 2008

Pudding Cream CAramel

Selamat Datang ke Dapur Maklang


Bahan2:

Bahan a:

5 biji telor
1 tin susu cair
3/4 cawan gula pasir
1/2 sdt vanilla
2 sdb tepung kastad ( kalau tak nak pun tak apa)
(boleh jugak jika mahu letak jagung berkrim)
1/2cawan air

Bahan b:

3/4 cawan gula pasir untuk dibuat gula hangus

Caranya:

1. Gula dipanaskan di atas kuali dan kacau sehingga perang. Kena berhati2 kerana gula cepat hangus. Apabila nampak perang, cepat2 tutup apinya dan kacau lagi. Masukkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk.

2. Campurkan semua bahan A dan kacau sehingga rata. Masukkan ke dalam loyang dan kukus 40-60 mins. Apabila sejuk, masukkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan sejuk.





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Sambal cencalok

Selamat Datang ke Dapur Maklang



Bahan2:

4 sudu besar cencalok
2 biji lada merah dihiris
2 biji cili padi dihiris
2 biji bawang merah dihiris
air limau dari sebiji limau kasturi
2 sudu besar air didihan nasi

Campurkan semua bahan...Kalau tak ada lauk, makan ini dah sedap tu...


Selamat Datang ke Dapur Maklang






Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Kentang goreng dengan cili kering

Selamat Datang ke Dapur Maklang




Bahan2:

4 biji kentang dihiris nipis dan di goreng sehingga gareng
1/2 sdt biji sawi
1 pelepah daun kari
2 ulas bawang putih di ketuk
6 biji lada kering
sedikit garam

Caranya:

1. Tumis bawang putih bersama biji sawi dan daun kari.
2. Masukkan lada kering yang di potong serong dan goreng sehingga lada kering gareng.
3. Masukkan kentang dan sedikit garam. Gaulkan sehingga rata.


Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Monday, July 7, 2008


Puding roti

Bahan2:

10 keping roti yang telah tidak mahu digunakan ( kalau baru pun tak apa). Apa2 jenis roti boleh digunakan
2 kotak susu ( kotak kecil yang anak2 minum tu..)
4 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
kismis ( agak2)
1 biji telor
2 sudu besar coklat rice
jika mahu boleh juga letakkan cornflakes yang dah dihancurkan ( 2-3 sdb memadai)

Caranya:

1. Roti dikoyak2 kan dan direndam dengan susu.
2. Masukkan kismis, mentega, coklat rice dan telur. Gaulkan semuanya.
3. Biarkan sebentar ~ 10 mins. Bakar dalam api sederhana sehingga masak.










Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Tuesday, June 24, 2008

Kailan goreng berudang

Salam...

Selamat datang ke Dapur maklang...



Lama jugak maklang tak updet ..


Hari ini masak kailan laa...Kalau goreng kailan ni, kadang2 terasa pahit dia kan. Dan kalau pahit, mesti tak suka nak makan...bagi maklanglaa...




Bahan2:


Seikat kailan, dibersihkan dan direndam dengan garam untuk membuang sisa kotoran. Kemudian di potong sederhana besar.


Beberapa ekor udang hidup dibersihkan


3 ulas bawang putih diketuk


sedikit halia dihiris


1/2 sudu teh lada putih


1 sudu besar sos tiram


beberapa titik minyak bijan


sedikit gula


Caranya:


1. Celur kailan sebentar. Ini adalah untuk membuang pahit dan kelat yang ada pada kailan.


2. Tumis bawang putih bersama halia sebentar. Masukkan udang dan goreng sebentar.


3. Masukkan sos tiram bersama sedikit air dan gula bersama lada putih .


4. Masukkan kailan. Titikkan minyak bijan dan balik2kan bersama kailan. Angkat.


Selamat menjamu selera.






Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Sunday, June 1, 2008

Ikan tongkol masak lemak

Selamat Datang ke Dapur Maklang



Ini sebenarnya lauk untuk nasi berlauk.

Bahan2:

1 ekor ikan tongkol dibersihkan dan direbus bersama bawang merah, bawang putih dan halia seta lada merah dan asam keping dan sedikit air dan garam. ( memadai menggunakan satu ulas bawang2 dan sebiji lada dan 3 keping asam keping). Apabila mendidih, di toskan ikan tersebut. Boleh juga sekiranya tak di rebus dahulu. Masak terus aje pun boleh...

3 ulas bawang merah di tumbuk
5 ulas lada merah di tumbuk

1 biji kelapa diambil santannya

cili hijau atau cili padi di hiris.
4 keping asam keping
sedikit kunyit hidup ( ditumbuk) atau kunyit serbuk dan sedikit garam

4 x 4 inci lengkuas di ketuk


Caranya:

1. Ikan tongkol yang di toskan tadi, di masak bersama bawang merah dan lada merah yang telah ditumbuk/ blend bersama lengkuas dan asam keping. Letakkan sedikit santan serta kunyit.

2. Apabila telah mendidih, masukkan santan selebihnya berserta cili pada/ cili hijau dan biarkan mendidih lagi. Angkat dan boleh dimakan dengan nasi panas.




Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Mee Goreng Basah

Selamat Datang ke Dapur Maklang



Biasanya maklang kalau goreng mee ni, maklang gunakan perencah untuk nak goreng sayur. Memang dari masa maklang kecik2, Wan memang selalu siapkan perencah sayur banyak2. Sebab Wan bekerja, jadik senang kalau perencah dah siap. Main ceduk2 then tumis and terus goreng apa yang kita nak.

Bahan perencahnya seperti berikut:


5 ulas lada merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci persegi belacan
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecik ikan bilis

Kesemua bahan di atas, di blend jangan terlalu halus.

Untuk menggoreng mee, maklang tambahkan bahan2 berikut.

1/2 kg mee kuning yang di cuci. Lebih elok kalau direndam sebentar dalam air panas untuk membuang kapurnya
300 gm daging, dihiris nipis dan di rebus bersama air dan hirisan halia sehingga lembut
3 susu besar tomato sos
1-2 sudu besar tomato sos
1sudu besar kicap masin
sedikit garam dan gula
1 mangkuk taugeh dan 2 ikat kucai dipotong 1 inci panjang ( boleh juga letakkan sawi atau carrot yang di hiris panjang)


Caranya:

1. Tumis bahan2 yang dikisar di dalam minyak panas.
2. Apabila gareng, masukkan daging dan sedikit airnya.
3. Masukkan tomato dan kicap masin serta gula. Kacau rata.
4. Masukkan mee dan kacau lagi.
5. Terakhir masukkan taugeh dan kucai. Boleh jugak di masukkan hirisan tomato buah sekiranya suka.
6. Angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Saturday, May 31, 2008

Kuew Teow Goreng

Selamat Datang ke Dapur Maklang





Kita goreng kuey teow pulak. Resepi ni memang selalu digunakan. Main hemtam aje. Biasalah...yang anak2 suka , tu yang maklang masak. Suami pun suka tau...he..he..

2 packet kuew teow. Seeloknya kuew teow tu di pisah2kan supaya senang utuk di gaul dengan bumbunya....
15 ekor udang dibuang kepala dan dibersihkan ( Boleh juga digantikan dengan 1/2 tube daging kisar yang dibersihkan dan di toskan)

Bahang untuk di tumbuk/ kisar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar lada kering
sedikit belacan

2 sudu besar kicap mee
2-3 sudu besar tomato sos

1/2 kg taugeh dibersihkan
2 ikat daun kucai dipotong 1 inci panjang

2 biji telur

Sedikit minyak untuk menumis.

Caranya:

1. Panaskan minyak. Masukkan bahan yang di kisar dan di goreng sehingga gareng.

2. Masukkan udang. Goreng sebentar. Sekiranya menggunakan daging, goreng sehingga air daging kering. Masukkan tomato sos dan goreng lagi.

3. Masukkan kuew teow berserta kicap mee dan sedikit garam secukup rasa. Masukkan juga taugeh dan kucai. Kacau cepat2 sebab kuew teow kalau terlalu lembik tak sedap.

4. Di kuali lain, pecahkan telur dan goreng seperti telur hancur. Jangan lupa letakkan sedikit garam. Angkat dan gaulkan ke dalam kuew teow. Angkat dan makan masa panas...Sedap....:)



Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Buttered Prawn

Selamat Datang ke Dapur Maklang




1/2 kg udang dibuang kepalanya.

6 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil lada putih
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Bersihkan udang dan toskan sehingga kering
Balutkan udang dengan tepung, lada putih dan garam
Goreng sehingga garing (jangan terlalu lama)

Bahan-Bahan untuk kuahnya.

1 biji bawang besar (dihiris panjang)
10 biji cili padi (dihiris halus)
1 sudu susu tepung (optional)
1 sudu besar kari ikan
1 pelepah daun kari
2 biji telur
2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Minyak untuk menumis


Cara-caranya

Tumis bawang merah yang ditumbuk,masukkan daun kari dan cili padi dan digoreng sehingga garing.
Masaukkan rempah kari dan susu tepung bersama 1 sudu besar air.
Pecahkan telur, pukul dan masukkan dalam bahan tadi. Kacau cepat-cepat.
Masukkan sedikit garam dan udang tadi dan dikacau rata.

* sebenarnya ini jadik macam udang bersalut telur hancur...maklang tak pandai pulak nak jadikan cam kat kedai tu...tapi rasanya, InsyaAllah...boleh tahan...

Selamat mencuba....







Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Kentang goreng dengan kacang

Selamat Datang ke Dapur Maklang



Ini salah satu resepi feberet Paklang. Kalau tak ada lauk, buat lauk ini jadik....mau tambah 2-3 kali. Sampai berpoloh2....



4 biji kentang dibuang kulit dan dihiris nipis dan digoreng gareng

5 sudu besar kacang tanah yang digoreng
3 sudu besar lada kering
1 sudu teh gula
1 biji bawang besar dihiris bulat2
Sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam

Caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis lada sehingga gareng.
2. Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat.
3. Masukkan kentang, gula dan kcang tanah. Gaul dan balikkan.
4. Angkat dan sedap di makan dengan nasik panas. Boleh jugak kalau diletakkan ikan bilis yang digoreng gareng.

1. Tumis




Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Kacang Panjang goreng bertelur



Selamat Datang ke Dapur Maklang


Hari ini maklang letak resipi sempoi. Tak ada resipi nak letak...so, yang ini aje maklang le...
10 urat kacang panjang muda - dipotong serong sepanjang 1 inci
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil udang kering
( semua bahan di atas di tumbuk)
garam secukup rasa
1 biji telur ayam
sesudu minyak masak
Caranya:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga gareng. Kemuadian masukkan telur. Biarkan sebentar dan kemudian kacau telur seperti membuat telur hancur. Masukkan sedikit garam. Kemudian masukkan kacang panjang. Biarkan sebentar. Angkat.


Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Thursday, April 10, 2008

Bika Ambon

sapa2 yang lum pernah makan bika ambon, cubalah..campuran dari daun limau serta pandan dalam cake ini membuat rasa dan baunya begitu khas dan pasti bikin ketagih :-))cake bika ambon ini sangat terkenal di indonesia,aslinya dari daerah MEDAN, bahan utamanya adalah santan,telur dan gula, jangan heran kalau cake ini bentuknya menjadi banyak bersarang seperti kek gula hangus karena cake bika ambon gunakan yeast. rasanya sedap,kenyal dan gurihnya santan

BIKA AMBON
Bahan I:
1 tsp yeast
150ml air kelapa

Bahan II:
12 kuning telur2 putih telur
1/4 tsp yellow colouring
450gram gula pasir
1/2 tsp garam

Bahan III
500gram tepung sagu/sago (beli yg masih baru-quality yg masih bagus)

Bahan IV :
500ml santan pekat dari 3 bijik kelapa.rebus dengan 3 helai daun pandan,10 helai daun limau.sejukkan.
150ml air kelapa

Cara :
1.campur dan aduk bahan I ,kacau sampai rata.diamkan selama 15 minit sampai kembang.

2.kacau bahan II hingga 1/2 kembang dan gula hancur,masukan bahan III sikit sikit sampai rata.

3.tuang bahan IV ,kacau, masukan bahan I. tapis.

4.diamkan adunan sampai 4 atau 6 jam shingga kembang

cara memanggang :
ambik kuali atau periuk.isi dengan pasir yg bersih. alas dengan alumunium foil.letak kuali atas dapur dan biarkan pasir menjadii panas. gunakan api kecil sahaja. letak acuan/loyang yg dah di sapu dengan minyak masak atas kuali tu.bila loyang dah panas, tuang adunan sebanyak 3/4.

masak dengan api kecik dan tutup loyang dengan penutup yg ada lubang2.

selamat mencuba :-)
Read more

Cake Zebra Tape / Tapai

Kek zebra Tapai
Bahan :
250gram tepung sponge cake perisa vanilla
65ml water
5 bijik telur
65ml minyak mazola atau minyak masak lainnya
200gram tapai ubi (lagi baguih if tapainya manis) lenyek halus ngan sudu,buang seratnya

Cara :
pukul tepung sponge cake +air+telur dengan kecepatan tinggi sampai kental dan pekat.
adunan ok bila whisk diangkat adunan agak kejung atau macam berat sangat nak jatuh kebawah.masukan minyak masak dan kaup balik dengan spatula besar.

ambik kira2 10 sudu makan adunan,pisahkan dalam mangkuk yg lain dan bagi sedikit chocolate paste.(adunan A)

sisa adunan yg lain masukan tapai ubi yang telah di lenyek halus, kaup balik dengan spatula sehingga sebati.(adunan B)
taruh secara selang seli adunan A dan B dalam loyang.bakar dengan suhu 170C selama 30 minit

selamat mencuba.jgn lupa bagi feedback
Read more

Monday, February 4, 2008

Soto Ayam


Selamat Datang ke Dapur Maklang

Bahan2nya:
2 kuntum Bunga lawang
4 bj buah pelaga
1 batang 2-3 inci kayu manis dan beberapa kuntum bunga cengkih
8 biji bawang merah}
4 ulas bawang putih} dikisar halus
1/2 inci halia }
2 batang serai
4 sdb rempah soto atau sup
6 mangkuk besar air
1 ekor ayam dibelah empat
Taugeh dibuang ekornya
kacang tanah yang digoreng jika suka
Bergedil

Caranya:

Tumis bawang merah yang dihiris bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh dan bunga lawang sehingga naik bau. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar. Apabila agak gareng, masukkan rempah soto atau rempah sup. Masukkan 1/2 cawan air dah masakkan rempah sehingga naik minyak. Masukkan air dan ayam bersama serai dan garam secukup rasa. Apabila ayam telah lembut, angkat dan toskan.

Isi ayam tadi dicarikkan. Tulang ayam dimasukkan semula kedalam sup dan rebus lagi buat beberapa ketika.

Sos kicap

5 ulas bawang putih
10 biji cili padi
kicap manis dan kicap masin

Blend kesemuanya sehingga halus

Bergedil

6 biji kentang dibuang kulit dan di microwave tanpa air selama 10-12 minit. Tumbukkan sehingga hancur tapi jangan terlalu lembik.
1/2 tiub daging cincang (~150gm) digoreng dengan sedikit minyak sehingga airnya kering
1 pokok daun bawang) di hiris halus
1 pokok daun sadri )
1/2 cawan bawang goreng
sedikit garam


Campurkan kesemua bahan diatas sehingga rata. Bulat2kan dan kemudian celupkan didalam telur yang telah dipukul. Gorengkan dalam minyak panas, atas api sederhana. Masa goreng tu, jangan letak terlalu banyak bergedil kerana bergedil akan pecah. Apabila telah berwarna agak perang, angkat dan toskan.

Selama mencuba!





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Monday, January 28, 2008

Blueberry cheesecake

Cara sama tapi coat dengan coklat aje...and guna oreo strawberry

Selamat Datang ke Dapur Maklang
Kulit

Mentega 110g dicairkan
200 g Biskut digestive ( maklang guna oreo)dihancurkan/ blend aje
Gula perang 2 sdb mampat
Kepingan badam ( maklang tak guna pun)50g dipanggang


Inti
500g didadu Mentega
30g Biskut digestive ( maklang guna ore)
Gula perang
Kepingan badam ( maklang tak guna pun)

Inti
500g Keju krim
30g Mentega
120 g Gula halus
Kulit Lemon ( maklang omit )diparut dari sebiji lemon
Jus lemon ( pun omit sebab masam ~ anak2 kata rasa macam basin ) diperah dari sebiji lemon
30 g Tepung jagung
300 ml Krim putar ( whipping cream)
4 bj Telor, di pukul sedikit

Inti pai blueberry

Hias atas
1 sdt Gelatin serbuk ( maklang guna agar2 serbuk)
30 ml Air
150g Inti blueberry pie
100g Krim putar ( omit jugak ~ tak kosa nak buat!)




Kulit: Sediakan kulit.

Inti:
Pukul keju krim dan mentega sehingga tidak berbintil2. Tambah gula, lemon jus, kulit dan tepung jagung. Pukul sehingga sebati. Masullan krim dan pukul sehingga adunan pekat. Tambah telur sedikit demi sedikit dan pukul adunan sehingga sebati

Tuang separuh inti kedalam kulit. Dengan berhati2, ratakan inti pai bluberry rata2 ata inti keju. Tuang keju yang selebih ke atasnya

Letak acuan ke dalam bekas berisi air panas. ( au bain marie).Bakar selama satu jam atau sehingga inti keras tetapi masih lembut di bahagian tengahnya. Tutup suis ketuhar dan biarkan kek didalamnya selama 30 min. Keluarkan bekas air dari ketuhar. Biarkan kek betul2 sejuk didalam ketuhar dengan pintunya di regangkan sedikit.

Tutup acuan kek dan dinginkan didalam peti sejuk selama 6 jam,

Hias Atas:

Tabur gelatine/ agar2 ke dalam air dan biarkan selama 5 minit. Kacau diatas api kecil sehingga campuran menjadi jernih. Masukkan inti pai blueberry dan kacau. Keluarkan kek dari acuan dan bubuh campuran tadi.

Putar krim sehingga kembang dan hiaskan atas kek. Sejukkan dulu sebelum di hidang

Kulit:

Gunakan mentega bergaram atau tidak bergaram. Oleh kerana mentega mengenakkan lagi rasa kulit biskut, elakkan daripada menggantikan dengan majerin atau pengganti mentega lain. Bagi kek keju yang di bakar, griskan acuan.

Caranya:

Cairkan mentega dan kemudian gaulkan dengan biskut yang dihancurkan tadi. Kemudian letakkan dalam acuan springfoam dan tekankan sedikit. Masukkan kedalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum dituangkan dengan cream ang telah di pukul tadi.

Bakar kek selama kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bawah hingga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil pembakar, tapi seeloknya masukkan dalam bekas yang lebih besar sedikit dari springfoam. Kemudian, letakkan air kedalam loyang yang lebih besar berisi air panas.





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Read more

Wednesday, January 16, 2008

Donut Ala Jco

DONAT ALA J’Co
Bahan A:
850 gr tepung terigu “Cakra” / tepung terigu Jepang (Komachi)
11 gr ragi instant
10 gr garam
600 ml air matang

Bahan B:
200 gr tepung terigu “cakra” / tepung terigu Jepang
10 gr garam
60 gr susu bubuk FC
125 gr gula pasir
100 gr telur
125 gr mentega putih / shortening

Cara membuat:
- aduk bahan A sampai rata, istirahatkan selama 90 menit diwadah tertutup, jadikan sebagai bahan biang.
- campur adonan A dengan bahan B, lalu uleni sampai kalis. Lk. 10 menit. Istirahatkan diwadah tertutup selama 15 menit.
- gilas tipis adonan setebal lk. 1 cm, diamkan 10 menit, cetak dengan cetakan bentuk donat, diamkan 10 menit lagi.
- goreng dalam minyak padat dengan api kcil saja hingga berwarna kuning kecoklatan.
- angkat, dinginkan. Beri topping sesuai selera.
Read more